MATOVIČ: Ako sa rieši rómsky problém z Bratislavy nám politici ukazujú 22 rokov

16.07.2012 Stará Ľubovňa

Lomnička 16. júla (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti Igor Matovič a Alojz Hlina dnes začali svoju púť po obciach s rómskou problematikou na východnom Slovensku v Lomničke, okres Stará Ľubovňa. „Patrí sa, keď chce nejaký poslanec v NR SR hovoriť o nejakom probléme, mal by ho aj poznať. My chceme byť v tomto vzorom, vybrali sme si štyri veľmi problematické rómske lokality. Lomnička je špeciálna v tom, že je tu 98% Rómov. Svojho času to bolo naopak, nerómovia však odtiaľto zutekali,“ zdôvodnil svoju návštevu Matovič.
V obci sa už stretol s miestnym farárom, zastupujúcou starostkou Kristínou Oračkovou i s riaditeľkou miestnej školy. Poobede plánuje prejsť všetky domy v obci a komunikovať s miestnymi. „Ten problém je tu veľký, ale napr. v miestnej základnej škole je vidieť podľa výsledkov v monitore, že táto škola má výsledky ako priemerná slovenská škola. Keď učitelia vedia a chcú sa tomu venovať, tak z rómskych detí môžu byť plnohodnotní obyvatelia,“ vysvetľuje Matovič.
V NR SR chce okrem iného presadiť, aby sa nedávali príspevky za školskú dochádzku. „Je to normálne, že deti majú chodiť do školy, takže neexistuje, aby niekto za to dostával nejaké sociálne dávky,“ zdôraznil Matovič. Podľa neho tiež nie je správne, aby ľudia, ktorí páchajú trestnú činnosť a robia priestupky, dostávali sociálne dávky. „Nechceme naďalej tolerovať, aby si niekto, kto je sociálne odkázaný, sypal odpadky z okna na ulicu,“ dodal Matovič. Tieto záležitosti chce predstaviť aj samotným Rómom a upozorniť ich na to, aby takýchto ľudí ani oni netolerovali medzi sebou.
Poslancov ešte čaká návšteva Žehry v spišskonovoveskom okrese, zavítajú aj na košický Luník 9. a v závere navštívia aj obec Jarovnice v sabinovskom okrese, kde je najväčšia osada na Slovensku. „V Žehre je taká situácia, že nerómovia sú už zúfalí, chceme zabrániť tomu, aby zutekali zo svojej vlastnej obce. Luník 9. je taká sídlisková osada, aj osada v Jarovniciach je niečím špecifická,“ dodal Matovič. Jediné riešenie týchto lokalít podľa neho je, aby Rómovia „koláč nedostávali zadarmo, ale za prácu“. Chce zároveň vyburcovať vládu, aby si nezakrývala oči pred problémom, ale dávala Rómom nízko kvalifikované pracovné miesta a prinútila ich pracovať. „Keď budú robiť, budú úplne inak pristupovať k životu, a ten problém s nimi bude menší,“ konštatoval Matovič.
Dodal, že rómsku problematiku treba spoznať zblízka a aj práve preto sa vybral priamo do obcí. „To, ako sa problém rieši z Bratislavy nám politici ukazujú už 22 rokov a nič nevyriešili. Chceme týmto upozorniť na problém, pán Robert Fico vládneš, tak tento problém rieš,“ vyzval predsedu vlády SR Matovič. Ďalší problém, ktorí trápi rómske lokality, je aj nekvalifikovanosť miestnych starostov. Tu vidí Matovič priestor pre vládu, ktorá by mala pomôcť nastupujúcim neskúseným starostom a navigovať ho k správnemu vedeniu obce. „Neviem si predstaviť človeka so základnou školou, že spravuje obec s 2400 ľuďmi. Bohužiaľ to je realita, v tom prípade by mal nastúpiť štát a pomáhať a viesť starostu,“ priblížil svoje vízie Matovič.
Hlina už má skúsenosti s rómskymi osadami, nie je v tomto regióne prvýkrát. Situáciu, ktorá tu je, považuje za zlyhanie sociálneho systému. „Dvadsať rokov sa kupoval sociálny zmier, hľadali sa neštandardné riešenia v sociálnych systémoch a došli sme po magickú hranicu. Môžeme úplne racionálne povedať, že časom dôjde k malým lokálnym erupciám, ktoré môžu prejsť do ešte väčších problémov,“ upozornil Hlina.
Obaja poslanci prišli na východ v karavane, ktorý majú požičaný z Českej republiky. „Na Slovensku nám ho nechceli požičať, keďže vedeli, kam ideme. V Čechách sa nepýtali kam ideme a dobrovoľne sme nevraveli kam ideme,“ povedal Matovič. Sám by nemal problém bývať v dome osadníkov, avšak dopočul sa, že práve v Lomničke niektorí ľudia spia aj na etapy, keďže ich v jednom dome žije aj 40.
 

Vyberte región